• Agro Sörmland
  SAVE THE DATE
  Smart Farming 2020
  5 november på Taxinge
 • Agro Sörmland
  Handla lokalt - stötta det som finns nära!
  Sörmlands matkluster
 • Agro Sörmland

  NYA MÖJLIGHETER - NYA UTMANINGAR
  VI HÖJER RIBBAN!
 • Agro Sörmland
  "Framtidsspaning för lantbrukare"
 • Agro Sörmland
  "Spetskunskap med framtidstro"
 • Agro Sörmland
  "Trendanalys på hög nivå"

Klimatinvesteringsstöd

Har du en idé som kan bidra till att minska samhällets klimatpåverkan?

Läs mer

Säsongen för många olika sörmländska grönsaker har startat!

Då och då talas det om värdet av att äta säsongsanpassat, att äta det som är moget och som är godast färskt just nu. Letar man som konsument efter lokalodlade grönsaker så är det så här års som utbudet av olika sorters grönsaker är som störst. Däremot är inte mängden stor och de sörmländska grönsakerna saknas i de flesta livsmedelsbutiker. Vi hoppas att det ser annorlunda ut om några år och att det som nu påbörjats i vårt grönsaksprojekt i Agro Sörmlands regi kommer leda till ännu mer grönsaker framöver. Ett par odlare i gruppen har i år haft betydligt större odlingar än tidigare och på den vägen är det.

Vi har i länet flera kommuner som är intresserade av att köpa mer närproducerat, likaså restauranger och butiker. Några hittar det man söker redan idag men de flesta inte och vi siktar därför på att det skall bli större flöden av fina grönsaker, goda affärer och effektiv distribution framöver. Samt att det skall gå att identifiera de närodlade grönsaker, att de inte ska förväxlas med vilka-grönsaker-som-helst i varuflödet. Det är många delar som skall fungera och under hösten kommer vi arbeta med att kartlägga företagsekonomiska förutsättningar, möjliga affärspartners, logistiklösningar, transportkanaler, marknader, förädlare, grossister för varor och bemanningsföretag för att arbetssökande och arbetsgivare skall hitta varandra. Vi planerar studiebesök och digitala träffar, allt i enlighet med de restriktioner vi alla har ansvar för att följa för att hindra spridning av covid-19.

För den som är intresserad av lokal livsmedelsproduktion och därtill trevliga utflyktsmål i vårt vackra Sörmland erbjuds många möjligheter under helgen 12 - 13 september. Då genomför nämligen Sörmlands Matkluster årets Aptitrundan Höst och många öppnar upp för besök. En av de gårdar man kan passa på att besöka då är Kilfrösunda där man i år har ökat sin odling av grönsaker och bär i stor omfattning och här har man även öppnat en gårdsbutik. Ett av flera fina utflyktsmål väl värt att besöka.

/Maria

 

Publicerad 2020-09-07

Välkommen till fältseminarie Granbarkborre - Utmaningar, nuläge och framtiden

Granbarkborren kan orsaka mycket allvarliga skador på granskog.

Läs mer

SAVE THE DATE

VÄLKOMMEN TILL SMART FARMING PÅ TAXINGE SLOTT!

Läs mer

Webbinarium angående investeringskapital inom lantbruks- och livsmedelsföretag

Anmäl dig till webbinariumet som kommer att belysa frågeställningarna:

Läs mer

Deltagare i Hästprojektet får Vinnovapengar

rheva

Ungt startupföretag med patenterat sårskydd för pälsdjur får Vinnovapengar. RHEVA AB har fått beviljat stöd från Vinnova inom satsningen Innovativa startups.

Läs mer

Nordfarm Lantbruksdagar

Nordfarm Lantbruksdagar är en digital mässa från den egna gården i Norrköping. Mässan pågår den 24 -25 juni mellan kl. 9 - 17. 

Läs mer

Intensiv aktivitet pågår i Grönsaksodlingsprojektet

Den värmen som kom hit för några veckor sedan satte verkligen fart på bär- och grönsaksplantorna. Nu frodas dem och det innebär en intensiv period att som odlare se till att det är grönsaksplantorna växer och inte konkurreras ut av ogräset eller äts upp av insekter.

Läs mer

Presentation av Johan Varenius

 Jag är utbildad Lantmästare och Viltmästare. Har tidigare jobbat åt Danmarks Jägareförbund, varit vilt- och lantbruksförvaltare på Sjösa Gård under 14 år och under de senaste sex åren har jag arbetat som chef på länsstyrelsen i Södermanland. Där jobbade jag med många av de frågor som berör jordbrukssektorn, livsmedelsproduktionen och landsbygdsutveckling.

Läs mer

Ny verksamhetsledare tillträder

Johan Varenius börjar jobba för Agro Sörmland 1 juni!
Vi ser fram emot att få ta del av Johans kompetens, nätverk, nya spännande idéer och drivkraft.

Läs mer